Tiden för att bygga ny reaktor

I artiklar mot kärnkraft dras en mängd exempel på försenade kärnkraftverk upp, t.ex. det finska Olkiluoto 3. Jag vill nämna tre saker om det:

  1. Olkiluoto 3 (som nu kommer att starta i mars 2022) är en helt ny typ av reaktor som aldrig byggts färdigt i Europa tidigare. Det är Europas första generation III-reaktor. (Om man undantar mycket tidigare ryska försök som stängdes ner pga låg säkerhet.) Att bygga något för första gången tar både längre tid och kostar mer pengar, än att bygga något man byggt tidigare.
  2. Man ska i artiklar inte nämna exempel. Jag svarar inte på en artikel som den här, genom att nämna en rad koreanska kärnkraftverk som byggts snabbare. Tittar vi på genomsnittet, så ser vi att det tar strax under tio år.
  3. Att en rad kärnkraftverk i västvärlden tar längre tid, innebär att det tar kortare tid i Östasien. Här är en graf från finska Miljöpartiet som handlar mer om kostnaden:

Där “ROW” står för resten av världen, dvs främst Kina och Korea. Här är deras förklaring: https://www.viite.fi/2021/01/20/nuclear-qa/ Kortfattat så är deras kostnader billigare därför att dom serieproducerar. Lite som hur strumpor på H&M är billigare och snabbare än ett par du stickat själv.

Vi måste alltså bygga det vi kan, dvs kärnkraftverk vi redan har. T.ex. AP1000, som är mycket lik svenska tryckvattenreaktorer. Westinghouse, som äger tekniken, har fortfarande kontor och anställda i Västerås. Vi måste återvinna deras kompetens innan vi förlorar den. Vi väljer en modell, och bygger ett antal av dessa, så går kostnaden ner. T.ex. så kommer Vattenfall och det estniska företaget Fermi att bygga en rad små kokvattenreaktorer, som liknar Ringhals 1. Det vore mycket bra för Estland, som idag är en av Europas värsta kolförbrännare.

Och samtidigt så ska vi bygga på framtidens kärnreaktorer, som återvinner vårt material, vilket kommer att ta längre tid. Olkiluoto 3 kan redan i viss mån leva på vårt avfall, och när nästa Gen III-reaktor byggs så går det snabbare.

Till slut så tar saker och ting i Sverige, oavsett vad det är, otroligt lång tid att bygga pga alla överklaganden. Så kanske kunde en lag snabba upp det.

Sen är ju även “10 år” för lång tid om vi ska klara av Parisavtalet. Men, tyvärr, vi kommer inte att klara av Parisavtalet:

Ovan är en graf från 2017. Men 2021 verkar bli det år som vi i mänsklighetens historia eldats mest kol. Vi befinner oss fortfarande i “Current policies” ovan. Så vi rör oss mot en allt varmare värld, och får göra det vi kan för att hejda uppvärmningen. T.ex. genom att komplettera all vår varierande vindkraft med mycket mer planerbar kärnkraft. För endast vindkraft leder annars till mer kol.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *